درباره فرانسه
فرانسه با حدود ۶۴۴۰۰۰ کیلومتر مربع وسعت (با در نظر گرفتن ضمائم)، پس از روسیه دومین کشور بزرگ اروپایی است. فرانسه با ۶ کشور مرز مشترک دارد: آلمان، بلژیک و لوکزامبورگ در شمال شرقی، سویس و ایتالیا در جنوب شرقی و اسپانیا در جنوب غربی. انگلستان نیز در شمال غربی فرانسه قرار دارد که کانال مانش آنها را از هم جدا میکند. با وجود چندین فرودگاه بینالمللی بزرگ (دو مورد آن در پاریس)، بنادر متعدد و راهآهن گسترده در فرانسه که آن را به کشورهای دیگر ارتباط میدهد، میتوان این کشور را دروازه اروپا نامید.
فرانسه محبوبترین کشور جهان در میان گردشگران است. دلایل مختلفی برای بازدید گردشگران از فرانسه وجود دارد، از جمله زیباییهای طبیعی، آب و هوای عالی، تفریحات متنوع، آثار باستانی، موزهها، گالریها و… .
در کنار این جاذبهها فرانسه برای غذاها و نوشیدنیهایش نیز شهرت جهانی دارد. مردم فرانسه عاشق آشپزی هستند. آنها وقت زیادی را صرف غذا خوردن میکنند و لذت بردن از غذا برایشان مهم است. خانوادها معمولاً برای وعدههای اصلی کنار هم جمع میشوند. هر وعده غذایی شامل ۳ تا ۴ مرحله میشود که یکی از آنها صرف پنیر پیش از دسر است! در تمام وعدههای غذایی نان تازه و نوشیدنی صرف میشود. محبوبترین غذاها در فرانسه مرغ با سس مخصوص و حلزون سرخشده در کره هستند. البته منوی رستورانها در مناطق مختلف فرانسه متفاوت است.
مردم فرانسه بسیار مؤدب و رسمی هستند و به ظاهر و پوشش خود بسیار اهمیت میدهند. برخی به همین دلیل مردم فرانسه را مغرور تلقی میکنند اما خود مردم فرانسه این ویژگی را صرفاً به معنی شیکپوشی و بهروز بودن میدانند.
کشور فرانسه از ۲۲ استان (منطقه یا ناحیه) تشکیل شده است که هریک از این استانها به چند بخش تقسیم میشوند.

بریتانی (Brittany) و نورماندی (Normandy) در گوشه شمال شرقی فرانسه قرار دارند. این منطقه با خط ساحلی ناهموار و خلیجهای پهناور و صخرههای گرانیتی، شاخص و متمایز است. مردم این منطقه خود را جدا از بقیه فرانسه میدانند. زبان محلی آنها برتون (Breton) است. نورماندی خود به دو بخش نورماندی پایین (جنوبی) و نورماندی بالا (شمالی) تقسیم میشود. نواحی غیر شهری این منطقه، بسیار بکر و شگفتانگیز هستند. بارش باران متداول است و هوا در زمستان از دیگر مناطق فرانسه خنکتر میشود. به طور کلی آب و هوا در این منطقه متغیر است.
در جنوب بریتانی و نورماندی پایین، استان پی دو لا لوآر (Pays-de la Loire) قرار دارد. این استان بسیار زیبا و تفریحی است و چشماندازهای شگفتانگیزی دارد، از جمله ساحل دلربای آتلانتیک در امتداد اقیانوس اطلس. این منطقه آب و هوای کمنظیری دارد؛ تابستانها زیاد گرم نیست و زمستانها معتدل است.
نواحی جنوبی فرانسه محبوبیت بالایی دارند. این مناطق پرجمعیت و گران هستند. هوا در این نواحی نسبتاً گرم است. با این حال هر سال گردشگران بسیاری از کشورهای مختلف برای تماشای مناظر دیدنی به آنجا سفر میکنند. مزارع گلهای لاوندر در جنوب فرانسه فراوان هستند.
استان رون-آلپ (Rhone-Alpes) منطقهای کوهستانی در شمال ساحل دریای مدیترانه است. بخش فرانسوی کوههای آلپ در این منطقه قرار دارد که در بین مردم محلی و گردشگران طرفداران بسیاری دارد. گردشگاههای زیبای بسیاری در این منطقه وجود دارند و تفریحات بسیار متنوع هستند که شاید محبوبترین آنها اسکی باشد.
بخش مرکزی کشور فرانسه بسیار دلانگیز، ساکت و آرام است. استان اوورنی (Auvergne) در قلب فرانسه قرار دارد اما هنوز تراکم جمعیت در آن پایین است. در این منطقه نه ساحلی وجود دارد نه مرز بینالمللی. استانهای لیموزین (Limousin)، بورگاندی (Burgundy) و بخش مرکزی لویر ولی (Loire Valley) در این منطقه قرار دارند. دریاچههای بسیاری در سراسر این منطقه واقع شدهاند که آن را به محلی مناسب برای علاقهمندان به ماهیگیری تبدیل کرده است. بورگاندی بهشت کسانی است که عاشق نوشیدنی و غذاهای خوشمزه هستند.
بخش شرقی فرانسه با کشورهای آلمان، سویس، بلژیک و لوکزامبورگ مرز مشترک دارد. استان فرانش-کمته (Franche-Comte) که با مناظر شگفتانگیزی از جنگلها و رودها شناخته میشود؛ در این منطقه قرار دارد. کسانی که به طبیعتگردی علاقه دارند، حتماً از گردش در این منطقه لذت خواهند برد. تأثیر آلمانیها در زبان، غذاها و معماری این منطقه مشهود است. در این ناحیه بسیار آرام شهرهای کوچک زیبا و تعداد زیادی تاکستان قرار دارد. بخش فرانسوی منطقه آردنس (Ardennes) که در مرز مشترک سه کشور فرانسه، آلمان و بلژیک قرار دارد، در این ناحیه واقع شده است. جنوب شرقی فرانسه منطقهای کوهستانی، جنگلی و پرآب میباشد که دروازه اصلی ورود به اروپا و در نتیجه شلوغ است. زمستانها در این منطقه معمولاً خنکتر است.
ناحیه نور–پا-دو-کاله (Nord-Pas-de-Calais)، شهر دانکرک (Dunkerque) و شهر بولون (Boulogne) در شمال فرانسه قرار دارند. نزدیکی به بلژیک تأثیر زیادی بر این ناحیه گذاشته است. در این منطقه آسیابهای بادی و کانالهایی وجود دارند که زمینهای وسیعی را پوشش دادهاند. غذاهای محلی و جشنوارههای مشهور از جذابیتهای این منطقه هستند. تاریخ این منطقه با جنگ جهانی اول گره خورده زیرا یکی از مناطق جنگی بوده است. منطقه پیکاردی (Picardy) نیز در این ناحیه از فرانسه قرار دارد. آب و هوای این منطقه مشابه آب و هوای شهر پاریس است.
و اما پاریس! شما نمیتوانید درباره فرانسه صحبت کنید و حرفی از پاریس نزنید. پاریس پایتخت فرانسه و یکی از باشکوهترین شهرهای جهان است. ورود به این شهر فرصت کسب تجربیات گوناگون را به فرد میدهد. برج ایفل و موزه لوور در شهر پاریس قرار دارند. پاریس نماد ثروت و طراحی محسوب میشود و در نتیجه شهری گران است. جاذبههای فرهنگی بسیاری در این شهر قرار دارند. پاریس را شهر عشق مینامند و جو این شهر مملو از شور و عشق است.
همانطور که میبینید، هرجای کشور فرانسه جاذبههای ویژهای دارد. در این کشور مهم نیست چه کسی هستید. زنان و مردان، جوانان و کودکان در هر سنی، از رفتن به فرانسه و تجربه چیزهایی که در هیچ جای دیگر دنیا پیدا نمیشوند، لذت میبرند. به دنبال کوهها، دریاچهها، سواحل ماسهای، تاریخ یا هر مورد دیگری باشید، فرانسه چیزی برای ارائه به شما دارد.
چند حقیقت جالب درباره فرانسه:
- %۸۵ ساکنان فرانسه کاتولیک هستند.
- پس از فرانسوی، انگلیسی بیشترین گویشور را در فرانسه دارد.
- بیش از ۴۰۰ گونه پنیر در فرانسه تولید میشوند که هرکدام نیز انوع مختلفی دارند.
در گذشته کشاورزی بزرگترین صنعت فرانسه بود اما پس از جنگ جهانی دوم صنایع بسیاری در فرانسه رشد کردند. حدود ۳۵% از سطح زمین در فرانسه را باغهای میوه و تاکستانها پوشاندهاند. جنگلداری و پرورش ماهی نیز جزو صنایع مهم کشور فرانسه محسوب میشوند. البته این موضوع در جاهای مختلف فرانسه متفاوت است. دیگر صنایع پرسود در فرانسه صنعت آهن، ذغال سنگ و نیز حمل و نقل تجهیزات و ماشینآلات هستند. همانطور که انتظار میرود، صنعت گردشگری سهم بزرگی در اقتصاد فرانسه دارد.
فرانسه محبوبترین مقصد گردشگری در جهان است. در سال ۲۰۱۸ نزدیک به ۹۰ میلیون نفر از سراسر نقاط جهان از فرانسه دیدن کردهاند و از این نظر فرانسه در رتبه نخست پربازدیدترین کشورهای جهان است. کسانی که از فرانسه بازدید میکنند، بیش از پیش، به کشور و مردم فرانسه علاقهمند میشوند. اگرچه اکثر گردشگران برای دیدن شگفتیهای پاریس به فرانسه سفر میکنند، شهرهای بسیاری در این کشور وجود دارند که بازدیدکنندگان میتوانند از تماشای آنها لذت ببرند.
فرانسه یکی از بهترین کشورها برای انجام تحصیلات دانشگاهی است. تحصیل در فرانسه امکان استفاده از سطح بالای آموزش در دانشگاهها و کالجهای این کشور را فراهم میکند. بسیاری از دانشگاههای فرانسه جزو بهترین دانشگاههای جهان هستند و این کشور در بسیاری از صنایع پیشتاز است. جدا از سطح علمی و آموزشی دانشگاهها، گذراندن یک دوره تحصیلی در فرانسه، تجربه بسیار جذابی خواهد بود. دلایل بسیاری برای انتخاب فرانسه جهت تحصیل وجود دارد، از جمله فرصتهای تحصیلی عالی، هزینه زندگی نسبتاً ارزان، آب و هوای خوب و جاذبههای طبیعی فرانسه.
فرانسه تاریخ و فرهنگی بسیار غنی و تنوع فرهنگی زیادی دارد. غذاهای خوشمزه و متنوع از دیگر جاذبههای فرانسه است. مردم فرانسه در تمام ابعاد زندگی خود بسیار دقیق و ظریف هستند. این شامل غذاها نیز میشود؛ غذاهایی که به شما فرصت چشیدن طعمهایی جدید و بینظیر را میدهند. شهر پاریس در این زمینه پیشتاز است و رستورانهای ممتاز این شهر برخی از بهترین و لذیذترین غذاها را به مشتریان خود ارائه میدهند.
زبان فرانسه
زبان فرانسه یا فرانسوی (le français) زبانی رومی از شاخه زبانهای هندواروپایی است که در سراسر جهان، توسط حدود ۸۰ میلیون نفر به عنوان زبان مادری و در مجموع توسط بیش از ۲۷۵ میلیون نفر صحبت میشود. فرانسوی یکی از شش زبان رسمی سازمان ملل متحد، یکی از دو زبان کاری این سازمان (همراه با انگلیسی) و زبان کاری یا رسمی سازمانهای متعدد بینالمللی یا محلی از جمله اتحادیه اروپا است. فرانسه زبانی است کاملاً علمی و دانشگاهی و امروزه در کنار انگلیسی یکی از مهمترین زبانهای دیپلماتیک بهشمار میرود. زبان فرانسوی در ۵۷ کشور و قلمرو صحبت میشود اما اکثر مردم فرانسویزبان در فرانسه که مبدأ این زبان است، زندگی میکنند. دیگر فرانسویزبانان بهطور عمده در کانادا (بهویژه استانهای کبک، نیو برانزویک و اونتاریو)، بلژیک، سوییس، لوکزامبورگ و مناطقی در ایالت مین آمریکا و لوییزیانا حضور دارند. بیشتر افرادی که فرانسوی زبان دوم آنهاست، در آفریقای فرانسویزبان زندگی میکنند، که احتمالاً تعداد آنها از گویشوران بومی بیشتر شده است.
مزایای تحصیل در فرانسه
فرانسه یکی از برترین نظامهای آموزش عالی جهان را دارد. در هر مقطع و رشتهای که قصد تحصیل داشته باشید، دانشگاهها و کالجهای معتبری در فرانسه وجود دارند. نظام آموزش عالی فرانسه ۳۵۰۰ مؤسسه دولتی و خصوصی را شامل میشود. این سیستم دورههای متنوعی را مطابق نیازهای دانشجویان در رشتهها و مقاطع مختلف تحصیلی ارائه میدهد. در حال حاضر امکان تحصیل در فرانسه به زبان انگلیسی در بیش از ۱۳۰۰ دوره دانشگاهی وجود دارد. فرانسه رتبه ششم جهان را از نظر تعداد دانشجویان بینالمللی (بیش از ۳۴۳۰۰۰ دانشجو) دارد که اکثر آنها در مقاطع تحصیلات تکمیلی مشغول به تحصیل هستند. حدود ۸۰% دانشجویان بینالمللی از کیفیت آموزش و ارزش مدرک تحصیلیای که بهدست آوردهاند، رضایت دارند. حدود ۹۰% آنها نگاهی مثبت به دوران تحصیل خود در فرانسه دارند و تحصیل در فرانسه را به دوستان خود توصیه میکنند. در ادامه به مهمترین مزایای تحصیل در فرانسه میپردازیم:
سطح بالای آموزش عالی در فرانسه
دولت و مردم فرانسه اهمیت بسیار زیادی به علم و آموزش میدهند و دولت فرانسه هر سال بودجه هنگفتی را به این بخش اختصاص میدهد. در آخرین رتبهبندی مؤسسه QS برای نظامهای آموزش عالی، فرانسه رتبه ششم جهان را به خود اختصاص داده است.
سطح بالای پژوهش در فرانسه
فرانسه رتبه ششم جهان را از نظر بودجه بخش تحقیقات و توسعه دارد. مرکز ملی تحقیقات علمی فرانسه یکی از سازمانهای پژوهشی پیشتاز در سطح جهان است. حدود ۴۲% دانشجویان دکتری در فرانسه غیرفرانسوی هستند که نشاندهنده سطح بالای علمی دانشگاههای فرانسه و تمایل دانشجویان بینالمللی به ادامه تحصیل در این کشور است. همچنین ۱۲ مدال از مجموع ۷۲ مدال فیلدز (برترین جایزه ریاضی جهان) تاکنون به ریاضیدانان فرانسوی اعطا شده است.
فرانسه، یکی از قدرتمندترین اقتصادهای جهان
فرانسه ششمین اقتصاد بزرگ جهان را دارد. تولید ناخالص داخلی فرانسه رتبه دوم را در میان کشورهای اروپایی دارد. این کشور همچنین با حدود ۶۷ میلیون نفر جمعیت، دومین بازار بزرگ اروپا محسوب میشود. فرانسه رتبه چهارم جهانی را در زمینه صادرات خدمات و رتبه نخست اروپا را از نظر میزان سرمایهگذاری در ساخت و تولید دارد.
وجود صنایع پیشرفته و شرکتهای بینالمللی
فرانسه ۳۱ شرکت از ۵۰۰ شرکت بزرگ جهان را در خود جای داده است. بسیاری از گروههای صنعتی فرانسوی در بخش خود پیشتاز هستند و در سراسر جهان فعالیت دارند: ایرباس (Airbus) در صنعت هوافضا، توتال (Total) در بخش انرژی، اورنج (Orange) در صنعت مخابرات، سانوفی (Sanofi) در حوزه سلامت، LVMH در بخش کالای لوکس، لورآل (L’Oréal) در لوازم آرایشی، دانون (Danone) در صنایع غذایی.
شرایط مناسب برای کارهای نو و کارآفرینان جوان
تعداد شرکتهای فرانسوی در میان ۱۰۰ شرکت نوآور برتر جهان، بیش از هر کشور اروپایی دیگری در اروپا است. فرانسه از نظر تعداد اختراعات بینالمللی ثبت شده رتبه ۶ جهان را دارد. وجود مجموعه کاملی از استارتآپها، آزمایشگاهها، دانشگاهها و شرکتهای بزرگ، شبکهای قدرتمند و پیشرو را در فرانسه تشکیل داده است. برای مثال شرکت French Tech، با سرمایهگذاری بیش از ۲۰۰ میلیون یورویی، به توسعه شرکتهای دیجیتال کمک میکند و استعدادهای برتر را جذب میکند.
محیط زندگی دلپذیر و دوستداشتنی در قلب اروپا
فرانسه در قلب اروپا قرار گرفته و رتبه نخست جهان را از نظر تعداد گردشگران خارجی (نزدیک به ۹۰ میلیون گردشگر در سال ۲۰۱۸) به خود اختصاص داده است. در رتبهبندی QS، پاریس همواره به عنوان یکی از بهترین شهرهای دانشجویی جهان شناخته شده است. فرانسه جزو برترین کشورهای جهان از نظر پاسخگو بودن خدمات بهداشت و درمان به نیازهای مردم است. در ضمن المپیک ۲۰۲۴ نیز در پاریس برگزار خواهد شد!
هنر زندگی به سبک فرانسوی “à la française”
بیش از ۴۰۰۰۰ اثر باستانی و مکان حفاظتشده، ۴۱ اثر تاریخی فرهنگی ثبتشده در فهرست میراث جهانی یونسکو، ۸۰۰۰ موزه، ۲۰۰۰ سینما و بیش از ۵۰۰ جشنواره، گواه غنای فرهنگی مردم و تاریخ فرانسه هستند. هنرمندان فرانسوی در تمام زمینههای هنری خلاقانه، اثرگذار و پیشتاز هستند. فرانسه با ۱۶ برنده جایزه نوبل ادبی، رتبه نخست را از این نظر در جهان دارد.
فرانسوی، زبانی بینالمللی
زبان فرانسه در هر ۵ قاره جهان صحبت میشود و زبان رسمی بسیاری از کشورها و سازمانهای بینالمللی است. زبان فرانسه با بیش از ۲۷۵ میلیون گویشور، پنجمین زبان پرکاربرد در جهان محسوب میشود. پس از انگلیسی، زبان فرانسه بیش از هر زبان دیگری زبانآموز دارد. این زبان همچنین سومین زبان پرکاربرد در فضای کسب و کار و دومین زبان پرکاربرد در اخبار بینالمللی است.
امکان تحصیل رایگان در فرانسه
دانشگاههای دولتی فرانسه از دانشجویان شهریه دریافت نمیکنند.
کمکهزینه مسکن در فرانسه
یکی از مزایای تحصیل در فرانسه، امکان استفاده از کمکهزینۀ مسکن درفرانسه است که توسط دولت این کشور اعطا میشود. این کمک هزینه که در اختیار دانشجویان و شرکتکنندگان در دورههای زبان در فرانسه که نیاز مالی داشته باشند، قرار میگیرد، حدود ۴۰% از هزینه مسکن (آپارتمان) را پوشش میدهد.
آموزش عالی در فرانسه
دولت فرانسه هزینه زیادی را صرف آموزش میکند و با توجه به اینکه دولت و مردم فرانسه اهمیت زیادی به سطح استاندارد آموزشی میدهند، میتوانید از کیفیت آموزش در دانشگاه یا کالج خود مطمئن باشید.
میزان بالای زمانی که اساتید صرف تدریس میکنند، در مقابل حجم مطالب تدریس شده، باعث میشود که دانشجویان مطالب را بهطور کامل فرا بگیرند. همچنین با توجه به نسبت پایین دانشجویان به اساتید و کلاسهای کوچکتر در دانشگاهها و کالجهای فرانسه، اساتید فرصت بیشتری برای توجه به هر یک از دانشجویان و پاسخ دادن به پرسشهای آنان دارند.
آموزش عالی در فرانسه مانند دیگر کشورهای اروپایی، در سه سطح ارائه میشود: کارشناسی (Licence و Licence Professionnelle)، کارشناسی ارشد و دکتری. دوره کارشناسی در فرانسه معمولاً ۳ سال، دوره کارشناسی ارشد ۲ سال و دوره دکتری معمولاً ۳ سال زمان میبرد. البته دوره دکتری ممکن است تا ۵ سال به طول بیانجامد.

بهترین دانشگاه های فرانسه
فرانسه یکی از بهترین سیستمهای آموزشی اروپا را به خود اختصاص داده است. تحصیل در دانشگاه های برتر فرانسه میتواند رزومه تحصیلی شما را بهبود ببخشد و آینده شغلی شما را در وضعیت خوبی قرار دهد. البته سایر دانشگاههای فرانسه هم از امکانات آموزشی مدرن و اساتید بینالمللی برخوردارند. در ادامه فهرستی از ۱۰ دانشگاه برتر فرانسه بر اساس رتبهبندی QS (آخرین آپدیت ۲۰۲۳) را مشاهده میکنید.
رتبه در فرانسه | نام دانشگاه | رتبه جهانی |
---|---|---|
1 | PSL University | 53 |
2 | École Polytechnique Paris | 61 |
3 | Sorbonne University | 83 |
4 | École Normale Supérieure, Paris (ENS Paris) | 87 |
5 | CentraleSupélec | 139 |
6 | Paris-Sud University | 176 |
7 | University of Paris | 223 |
8 | Aix-Marseille University | 305 |
9 | University of Strasbourg | 301-350 |
10 | University of Toulouse | 501-550 |
هزینه تحصیل در فرانسه
هزینه تحصیل در فرانسه با توجه به دانشگاهی که انتخاب میکنید متفاوت است. اگر قصد تحصیل در فرانسه را دارید، تحصیل رایگان در فرانسه به زبان فرانسوی، یکی از گزینههای شما است. برای اطلاعات بیشتر از مشاوره رایگان سیمآخر استفاده کنید.
شهریه دانشگاههای فرانسه
دانشگاههای دولتی فرانسه از دانشجویان شهریه دریافت نمیکنند. شهریه دانشگاههای خصوصی در فرانسه عموماً بین ۳۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ یورو در سال است. مبلغ شهریه در دانشگاههای خصوصی به دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی بستگی دارد. شما میتوانید با استفاده از کمکهزینه سازمان CAF هزینههای تحصیل خود را کاهش دهید.
هزینه زندگی دانشجویی در فرانسه
هزینه زندگی به عوامل مختلفی از جمله شهر محل زندگی و سبک زندگی بستگی دارد اما متوسط هزینه زندگی دانشجویی در فرانسه حدود ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ یورو در ماه است. در جدول زیر میتوانید هزینه زندگی دانشجویی در فرانسه را بهصورت ماهانه مشاهده کنید.
نوع هزینه | مبلغ (یورو) |
---|---|
مسکن | 300 - 800 |
خورد و خوراک | 200 - 400 |
حملونقل | 50 - 100 |
قبوض خدماتی | 50 - 100 |
اینترنت | 30 - 50 |
موبایل | 20 - 40 |
کتاب و ابزار درسی | 50 - 100 |
بیمه | 50 - 100 |
سرگرمی و تفریح | 100 - 200 |
مجموع ماهانه | 800 - 1900 |
نکاتی درباره هزینههای زندگی در فرانسه:
- حمایتهای مختلفی از سمت دانشگاه و دولت برای دانشجویان وجود دارد. برای مثال شما میتوانید وام مسکن بگیرید و هزینه مسکن خود را به حداقل برسانید یا از تخفیف حملونقل عمومی استفاده کنید. جدولی که در بالا مشاهده میکنید برای زمانی است که از تسهیلات دانشجویی فرانسه استفاده نکنید.
- سبک زندگی شما روی هزینه های زندگی در فرانسه تاثیر میگذارد و اگر اهل صرفهجویی باشید، هزینههای قابل مشاهده در جدول بالا، کاهش پیدا خواهد کرد.
- شهر محل زندگی شما روی هزینه زندگی در فرانسه تاثیر دارد. در جدول زیر هزینه زندگی را با توجه به شهر مورد نظر آوردهایم:
شهر | متوسط هزینه زندگی (ماهانه) |
---|---|
پاریس | €1000-1200 |
لیون | €800-1000 |
مارسی | €750-900 |
گرونوبل | €700-850 |
تولوز | €650-800 |
نانت | €600-750 |
لیل | €550-700 |
انواع مسکن دانشجویی در فرانسه
شما میتوانید با انتخاب گزینههای ارزانتر مسکن دانشجویی در فرانسه، هزینههای خود را تا حد زیادی کاهش دهید. در ادامه هزینه انواع مسکن دانشجویی در فرانسه را مشاهده میکنید:
نوع مسکن | هزینه ماهانه (یورو) |
---|---|
اتاق در خانهی خانواده | ۲۰۰ - ۴۰۰ |
خوابگاه دانشجویی | ۱۵۰ - ۶۰۰ |
اجاره آپارتمان با سه تا پنج دانشجو | ۳۰۰ - ۵۰۰ |
استودیوی کوچک | ۵۰۰ - ۸۰۰ |
آپارتمان یک خوابه | ۷۰۰ - ۱۰۰۰ |
کار دانشجویی در فرانسه
یکی از دغدغههای دانشجویان برای ادامه تحصیل در خارج، تأمین هزینههای تحصیل و زندگی است. برخی از دانشجویان شرایط لازم برای دریافت بورسیههای تحصیلی را دارند، اما این شرایط برای بسیاری از دانشجویان (به ویژه در مقاطع تحصیلی کارشناسی و کالج) فراهم نیست. همچنین فاندها و بورسیهها همیشه تمام هزینهها را پوشش نمیدهند و دانشجویان نیاز به منبع دیگری برای درآمد دارند. از این جهت امکان انجام کار دانشجویی در کشور مقصد اهیت پیدا میکند. فرانسه جزء کشورهایی است که اجازه انجام کار حین تحصیل را به دانشجویان میدهد.
اجازه کار حین تحصیل در فرانسه
در فرانسه هر دانشجو (از هر ملیت و در هر مقطع تحصیلی) پس از ثبتنام در یک مؤسسه آموزشی معتبر و با داشتن اجازه اقامت دانشجویی یا carte de séjour d’étudiant، حق کار کردن حین تحصیل برای کسب درآمد را دارد البته شهروندان اتحادیه اروپا به اجازه اقامت نیازی ندارند. مؤسسات آموزشی معتبر شامل دانشگاهها، اغلب مدارس کسبوکار و دیگر مؤسسات آموزش عالی و بسیاری از مدارس زبان میشوند. البته دانشجویان کالجهای زبان فرانسوی، در صورتی اجازه کار دارند که حداقل ۲۰ ساعت در هفته کلاس داشته باشند.
برای اشتغال به کار پارهوقت دانشجویی، دیگر نیازی به دریافت «اجازه موقت اشتغال به کار» یا Autorisation Provisoire de Travail نیست.
انواع کار دانشجویی در فرانسه
دانشجویان میتوانند در دانشگاهها یا شرکتها کار کنند. کارهای دانشگاهی شامل دستیاری آموزشی و دستیاری پژوهشی اساتید، پذیرش و استقبال از دانشجویان جدیدالورود در آغاز سال تحصیلی، فعالیتهای فرهنگی و ورزشی، کمک به دانشجویان معلول و… است. در بیرون از دانشگاه نیز کارهای متنوعی وجود دارد: کار در کافهها، رستورانها و مغازهها، نگهداری از کودکان و… . دانستن زبان انگلیسی به دانشجویان بینالمللی در پیدا کردن کار کمک میکند، اما آشنایی با زبان فرانسوی اغلب لازم است. برای پیدا کردن کار میتوان از سایتهای کاریابی مانند www.glassdoor.com استفاده کرد.
میزان مجاز کار حین تحصیل در فرانسه
قانون فرانسه به دانشجویان غیرفرانسوی اجازه میدهد حداکثر ۹۶۴ ساعت در سال کار کنند که معادل ۶۰% زمان عادی کار تماموقت در فرانسه است. دانشجویان میتوانند در طول ترم بهصورت نیمهوقت (حداکثر حدود ۲۰ ساعت در هفته) و در تعطیلات بهصورت تماموقت کار کنند.
حداقل حقوق کار دانشجویی در فرانسه
طبق قوانین فرانسه، میزان حداقل دستمزد که اصطلاحاً به آن SMIC (Salaire Minimum Interprofessionnel de Croissance) میگویند، برای سال ۲۰۱۹ در ازای یک ساعت کار مفید، حدود ۱۰ یورو ناخالص تعیین شده که پس از کسر مالیات (کسورات اجباری تأمین اجتماعی که تقریباً ۲۰% دستمزد است) حدود ۸ یورو خالص است. بنابراین حداقل دستمزد ماهانه (پیش از کسر مالیات) برای کار تماموقت (۳۵ ساعت در هفته) ۱۵۲۱ یورو و کار نیمهوقت (۲۰ ساعت در هفته) حدود ۸۷۰ یورو است.
شرایط پذیرش در دانشگاههای فرانسه
برای تحصیل در فرانسه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، باید پس از درخواست پذیرش از دانشگاه مورد نظر، در سایت کامپوس فرانس پرونده تشکیل دهید. مدارک عمومی جهت تشکیل پرونده عبارتند از:
- یک قطعه عکس
رزومۀ تحصیلی
- انگیزهنامه تحصیلی
- مدارک دانشگاهی به همراه ریز نمرات
- مدرک زبان فرانسه (برای دورههای فرانسویزبان) یا مدرک زبان انگلیسی (برای دورههای انگلیسیزبان)
- توصیهنامه تحصیلی (در صورت وجود)
- گواهی اشتغال به کار (در صورت وجود)
متقاضیان مقطع دکتری توجه داشته باشند که برای درخواست پذیرش، ابتدا باید با استاد مربوطه از دانشگاه مورد نظر مکاتبات را انجام دهند و در صورت دریافت پذیرش، برای تشکیل پرونده به سایت کامپوس فرانس مراجعه کنند. همچنین اگر بتوانید از استاد قرارداد کاری دریافت کنید، میتوانید برای اخذ ویزای علمی درخواست دهید و نیازی به تشکیل پرونده در سایت نخواهید داشت.
مدرک زبان مورد نیاز برای تحصیل در فرانسه
مدرک زبان مورد نیاز برای تحصیل در فرانسه در مقاطع تحصیلی مختلف مطابق جدول زیر است:
دوره تحصیلی | مدرک زبان مورد نیاز |
---|---|
سال اول کارشناسی و تحصیل معماری در مدارس معماری | سطح B2 آزمون TCF DAP یا DELF |
سال دوم و سوم کارشناسی و سال اول و دوم کارشناسی ارشد | حداقل سطح B2 زبان فرانسه برای دورههای فرانسویزبان و حداقل آیلتس ۶/۵ برای دورههای انگلیسیزبان |
دکتری | طبق درخواست استاد راهنما (ممکن است نیازی به ارائه مدرک زبان نباشد) |
بورسیههای تحصیلی در فرانسه
دولت فرانسه اعلام کرده که با افزایش شهریه دانشگاههای دولتی در فرانسه، مبلغ بورسیههای تحصیلی را برای دانشجویان بینالمللی به ۳ برابر مبلغ فعلی افزایش خواهد داد. ۲۵% بورسیههای تحصیلی دولتی در فرانسه را وزارت امور خارجه فرانسه به دانشجویان بینالمللی اعطا میکند. دانشگاهها نیز بورسیههایی را در اختیار دانشجویان قرار میدهند. بورسیههای تحصیل در فرانسه به ۳ دسته زیر تقسیم میشوند:
- پوششدهنده کل هزینهها (Fully Funded) که شهریه دانشگاه و کل هزینههای زندگی را پوشش میدهند.
- پوششدهنده بخشی از هزینهها (Partially Funded) که شهریه دانشگاه و بخشی از هزینههای زندگی را پوشش میدهند.
- تنها پوششدهنده شهریه دانشگاه
معروفترین بورسیه تحصیلی در فرانسه، بورسیه ایفل است که توسط دولت فرانسه به دانشجویان بینالمللی اعطا میگردد. این بورسیه به دانشجویان تحصیلات تکمیلی در حوزههای زیر تعلق میگیرد:
- مهندسی
- علوم پایه (مقطع دکتری)
- حقوق
- اقتصاد و مدیریت
- علوم سیاسی
برای دریافت بورسیه ایفل، باید به دانشگاه (مؤسسه آموزش عالی) محل تحصیل، درخواست دهید. دانشگاه تعدادی از متقاضیان را انتخاب کرده و برای آنها فرم درخواست بورسیه را ارسال میکند سپس با استفاده از فرمهای تکمیلشده توسط متقاضیان، از طریق سایت کامپوس فرانس برای آنها درخواست بورسیه میکند. تمام مؤسسات آموزش عالی فرانسه میتوانند برای بورسیه ایفل اقدام کنند. مبلغ بورسیه در مقطع کارشناسی ارشد ۱۱۸۱ یورو در ماه و در مقطع دکتری ۱۴۰۰ یورو در ماه است. بورسیه ایفل همچنین بلیط رفت و برگشت (کشور مبدأ – محل تحصیل)، بیمه و… را نیز پوشش میدهد.
ویزای تحصیلی فرانسه
در حال حاضر یکی از سریعترین و مقرون به صرفهترین مسیرها جهت تحصیل در خارج از کشور برای ایرانیان، دریافت پذیرش و ویزای تحصیلی برای دورههای زبان فرانسوی در فرانسه است. با توجه به شرایط فعلی سفارت فرانسه در ایران، متقاضیان ویزای تحصیلی میتوانند در کمترین زمان (حدود دو هفته)، از این مرکز وقت مصاحبه بگیرند.
شرایط اخذ ویزای تحصیلی فرانسه
افراد زیر میتوانند جهت درخواست ویزای بلند مدت دانشجویی اقدام نمایند:
- داوطلبانی که دارای پذیرش از دانشگاههای فرانسه در مقاطع مختلف تحصیلات دانشگاهی هستند.
- افرادی که دارای پذیرش از یک دورۀ زبان در فرانسه (دانشگاهها و کالجهای زبان) هستند.
مراحل اخذ ویزای تحصیلی فرانسه
متقاضیان باید جهت دریافت ویزای تحصیلی فرانسه مراحل زیر را به ترتیب طی کنند:
۱- تشکیل پرونده
تشکیل پرونده ویزای بلند مدت دانشجویی بر روی نرم افزار تحصیل در فرانسه Etudes en France
۲- مصاحبه در دفتر کامپوس فرانس
مصاحبه در دفتر کامپوس فرانس ایران، تحویل مدارک و پرداخت هزینه مصاحبه (۲۰۰ یورو)
۳- تحویل مدارک به VFS
تحویل اصل مدارک لازم برای ویزای تحصیلی فرانسه و پرداخت ۷۵ یورو به شرکت VFS
۴- تحویل گرفتن پاسپورت از VFS
مراجعه جهت دریافت پاسپورت از شرکت VFS پس از دریافت ایمیل از سوی سفارت فرانسه
برای اطلاع از مدارک مورد نیاز برای دریافت ویزای دانشجویی این کشور، به صفحۀ ویزای تحصیلی فرانسه مراجعه کنید.
زندگی دانشجویی در فرانسه
دانشجویان در فرانسه با مردم و فرهنگ غنی فرانسه و دانشجویانی که از سراسر جهان برای تحصیل به این کشور آمدهاند، در تعامل هستند که فرصتی عالی را برای درک فرهنگ مردم فرانسه و دیگر نقاط جهان فراهم میآورد و به رشد شخصیت دانشجویان کمک میکند.
دانشگاههای فرانسه علاوه بر اهمیتی که به آموزش دانشجویان میدهند، میخواهند دانشجویان از دوران تحصیل خود لذت ببرند. بنابراین برای مفرح و پربار کردن زندگی و تحصیل دانشجویان، بهطور مرتب نمایشها، کنفرانسها، سمینارها، جشنها، برنامههای ورزشی و… را برگزار میکنند.
موزههای بسیاری در فرانسه وجود دارند که حوزههای مختلفی مانند تاریخ، هنر مدرن و علوم را پوشش میدهند و بازدید از بسیاری از آنها رایگان است. وجود بیش از ۲۰۰۰ سینما همچنین تعداد زیادی باشگاه و سالن نمایش که در آنها کنسرتها و دیگر نمایشها برگزار میشوند و جشنهای متعدد در سراسر فرانسه، زندگی دانشجویی در این کشور را بسیار جذاب میکند.
اقامت پس از تحصیل در فرانسه
البته فارغالتحصیلان کارشناسی حرفهای (Licence Professionnelle)، کارشناسی ارشد یا بالاتر، بدون گواهی تعهد استخدام یا قرارداد کاری هم میتوانند درخواست اجازه اقامت موقت (Autorisation Provisoire de Séjour) دهند که ۱۲ ماه اعتبار دارد و قابل تمدید نیست. بنابراین دانشجویان تا یک سال پس از فارغالتحصیلی، برای پیدا کردن کار فرصت دارند.
متقاضیان دریافت اقامت فرانسه پس از فارغالتحصیلی از دانشگاههای این کشور، باید گواهی تعهد استخدام یا قرارداد کاری با حقوقی حداقل ۱/۵ برابر “حداقل حقوق در فرانسه” داشته باشند. کسانی که فرآیند ثبت شرکت (مرتبط با رشته تحصیلی) در فرانسه را آغاز کرده باشند، نیز میتوانند درخواست اجازه اقامت موقت دهند.
طبق آخرین آمار، نرخ بیکاری در فرانسه ۸/۷% است که البته در سالهای گذشته روندی کاهشی را نشان میدهد. نرخ اشتغال فارغالتحصیلان برخی از دانشگاهها و کالجهای فرانسه بسیار بالا است. برای مثال ۹۷/۷ درصد دانشجویان اکول پلیتکنیک (École Polytechnique) تا یک سال پس از فارغالتحصیلی، مشغول به کار میشوند و این دانشگاه رتبه ۱۸ را در زمینه وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان، در میان تمام دانشگاههای جهان به خود اختصاص داده است.
در برخی شرکتهای بینالمللی و استارتآپها تسلط به زبان فرانسوی برای استخدام الزامی نیست، اما بهطور کلی دانستن زبان فرانسوی به شما برای پیدا کردن شغل مناسب در فرانسه کمک خواهد کرد. برای شروع به کار نباید زیاد سختگیر بود. اگر نتوانستید در موقعیت کاری ایدهآل خود مشغول به کار شوید، میتوانید نخست بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید و با تقویت رزومه خود، در آینده وارد شغل مد نظرتان شوید.
به یاد داشته باشید که کارفرماها در فرانسه برای استخدام نیرو به پیشنهادها بسیار اهمیت میدهند؛ به این معنی که استخدام برای بسیاری از موقعیتهای شغلی از طریق معرفی افراد انجام میشود. بنابراین میتوانید با گسترش روابط و ارتباطات خود در زمان تحصیل شانستان را برای اشتغال پس از تحصیل بالا ببرید.

اقامت دائم فرانسه
پس از ۵ سال متمادی زندگی در فرانسه، میتوانید برای دریافت کارت اقامت (carte de résident) اقدام کنید. این کارت در واقع اجازه اقامت دائم در فرانسه است که البته باید هر ۱۰ سال آن را تمدید کنید. اعضای خانواده شما نیز میتوانند پس از ۵ سال درخواست اقامت دائم دهند. اگر برای بیش از دو سال متوالی از فرانسه خارج شوید، اقامت دائم شما باطل خواهد شد.
شرایط زندگی در فرانسه
چه در زمان تحصیل و چه پس از آن، زندگی در فرانسه مزایای بسیاری دارد، از جمله:
- آب و هوای خوب مدیترانهای
- جاذبههای طبیعی و میراث فرهنگی بسیار
- یکی از برترین سیستمهای خدمات درمانی در جهان
- سیستم حمل و نقل بسیار کارآمد و نسبتاً ارزان
- غذاها و نوشیدنیهای عالی