وقتی داوطلبان برای آزمون آیلتس آماده میشوند، فرصتهای زیادی برای بهبود عملکردشان در این آزمون دارند. بد نیست بدانید از ژوئیۀ۲۰۱۵ تاکنون، سالانه حدود ۳میلیون آزمون در ۱،۰۰۰ مرکز با ۴۸ تاریخ آزمون در سراسر جهان انجام شده است. شاید این پرسش برای شما هم مطرح شده باشد که چگونه این تعداد داوطلب در آزمون آیلتس موفق میشوند؟ پاسخ ساده است: با فراهمکردن شرایط مناسب در خانه! در این مقاله، قصد داریم آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه را توضیح دهیم.
۱. آشنایی با ساختار آزمون
اولین قدم برای آشنایی با هر موضوعی، تحقیق و مطالعه دربارۀ آن است. آمادگی هوشمندانه میتواند مبتنیبر ارزیابی و بررسی مقالههای گذشته باشد. بهعنوان مثال، مجموعهکتابهای دانشجویی کمبریج آیلتس و گوشکردن به صوتهای ضبطشدۀ آزمونهای آیلتس پیشین میتوانند منابع مناسبی برای آشنایی با ساختار آیلتس و آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه باشند.
۲. تمرین و تکرار

هنگام آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه، باید بدانید اصول اولیۀ این آزمون تغییری نکرده است. مسئلۀ اصلی این است بدانیم چه پرسشی از داوطلبان میشود و آنان چگونه پاسخ میدهند. هیچ راه میانبُری برای موفقیت و کسب نمره عالی در آزمون آیلتس وجود ندارد و راهحل نهایی تکرار و تمرین است. درحقیقت، نمیتوان یکشبه در این آزمون موفق شد و به برنامهریزی طولانیمدت نیاز دارد. داوطلبان با ایجاد عادت «آنلاین خواندن» با استفاده از منابعی همچون شبکههای خبری و مجلههای انگلیسیزبان (مانند مجلۀ The Economist) و گوشدادن به پادکستهای انگلیسیزبان (مانند TED Talks) نمرۀ آزمون آیلتس خود را میتوانند بهبود دهند.
۳. تقویت مهارتها

در آزمون آیلتس، داوطلبان همچون صحنۀ نبرد واقعی باید بکوشند و آزمونهای پیشین آیلتس را تمرین کنند و آمادگیشان را در پاسخ به پرسشها افزایش دهند. همانطورکه گفتیم، مجموعهکتابهای دانشجویی آیلتس کمبریج منبع مفیدی برای تمرین است. تمرین برای پاسخ به پرسشهای آزمونهای پیشین خطاهای داوطلبان را کاهش میدهد. داوطلبان تا زمان رسیدن به نمرۀ مطلوبشان در آزمونهای آزمایشی، به تمرین و حل پرسشهای کتابهای آزمون آیلتس باید ادامه دهند. درادامه، به راههایی برای افزایش مهارت در بخشهای مختلف خواندن (Reading)، شنیداری (Listening)، گفتاری (Speaking) و نوشتاری (Writing) آزمون آیلتس اشاره خواهیم کرد.
بخش خواندن (Reading) آزمون آیلتس
در ابتدا باید بدانید بخش خواندن (Reading) آزمون آیلتس سه پارگراف دارد که سه تا چهارهزار واژه را شامل میشود. مدت زمان درنظرگرفتهشده برای پاسخ به چهل پرسش این بخش شصت دقیقه است که زمان بسیار کمی بهحساب میآید. بهمنظور پاسخ به پرسشهای بخش Reading، داوطلبان مهارت سریعخوانیشان را باید تقویت کنند. ازجمله روشهای مهم خوانش متون میتوان به تندخوانی (Skimming) و بادقتخوانی (Scanning) اشاره کرد. در روش تندخوانی، سرعت خوانش متون سه تا چهار برابر بیشتر از روش بادقتخوانی است. همچنین برای یافتن پاسخ مناسب، داوطلبان به خواندن دقیق متن نیاز دارند که مهارت بادقتخوانی بهکمکشان میآید. بنابراین در آزمون آیلتس، این دو روش خوانش متون مکمل یکدیگر بهشمار میآیند. همچنین، اگر داوطلبان عادت «آنلاین خواندن» را در خود تقویت کنند، درکنار روش تندخوانی در بخشReading آزمون آیلتس میتوانند بهتر عمل کنند؛ چراکه در روش آنلاین خواندن، دامنۀ واژگانشان گسترش مییابد و موقع آزمون آیلتس با حجم زیادی از واژگان ناشناخته روبهرو و غافلگیر نمیشوند. ناگفته نماند پیشتر و در مرحلۀ دوم آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه، به روش آنلاین خواندن اشاره کردهایم.
بخش شنیداری (Listening) آزمون آیلتس
در ابتدا باید بدانیم دلیل اهمیت بخش شنیداری آزمون آیلتس برقراری ارتباط با دیگران در کشوری غیر از وطن داوطلبان است. ازجمله سختیهای برقراری ارتباط با دیگران، فهم لهجههای متفاوت و سریع افراد و نحوۀ برخورد با آنهاست. سه لهجۀ اصلی انگلیسی وجود دارد که هنگام تقویت بخش شنیداری آزمون آیلتس، باید به آنها توجه کرد: لهجههای آمریکای شمالی و انگلیسی و استرالیایی. مستقیمترین راه برای تقویت بخش شنیداری این آزمون سفر به مناطق یادشده و آشنایی با لهجههای مختلف مردمان آنهاست؛ اما راههای دیگری نیز برای صرفهجویی در زمان و هزینه وجود دارد که منابع ثانویه نامیده میشوند. رسانههای خبری، فیلمهای سینمایی، پادکستها و وبگاههایی چون Youtube منابع ثانویهای هستند که از آنها برای تقویت مهارتهای شنیداری میتوان استفاده کرد. بد نیست بدانید برای افزایش مهارت فهم گفتار افرادی که سریع صحبت میکنند، وبگاههایی وجود دارند که با ارائۀ پادکستهایی به افراد علاقهمند به کسب نمرۀ عالی در بخش شنیداری آزمون آیلتس کمک میکنند؛ ازجمله وبگاه ESL Lounge و وبگاه ESL-Bits.
بخش گفتاری (Speaking) آزمون آیلتس
اولین نکته در تقویت مهارتهای مربوط به بخش گفتاری آزمون آیلتس تقویت گفتار است. افزایش مهارتهای گفتاری نهتنها برای آزمون آیلتس، بلکه برای تحصیل و یافتن دوستان صمیمی و داشتن زندگی عادی در کشور مدنظر داوطلبان اهمیت دارد. معیارهایی برای بخش گفتاری آزمون آیلتس تعریف شده است که با تقویت این معیارها، درنهایت میتوان به نمرۀ عالی در بخش گفتاری دست یافت. برخی از این معیارها عبارتاند از: روانی و انسجام گفتار، دامنۀ گستردۀ واژگان، استفاده از دستورزبان صحیح و تلفظ واضح واژهها. تقویت بخش گفتاری بهمنظور آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه کمی دشوار بهنظر میرسد؛ بنابراین، بهتر است داوطلبان برای تقویت بخش گفتاری آزمون آیلتس از یکی از دوستانشان یا مربی کمک بگیرند یا به نزدیکترین کتابخانۀ محل زندگیشان مراجعه کنند. درضمن، این روزها استفاده از شبکههای اجتماعی مانند Skype برای تمرین و تقویت زبان انگلیسی بسیار پرکاربرد است. بهطورکلی، بخش گفتاری آزمون آیلتس سه قسمت دارد و یازده تا پانزده دقیقه بهطول میانجامد. شایان ذکر است از ابزارهایی مانند IELTS Speaking App برای تقویت مهارت گفتاری آزمون آیلتس میتوان استفاده کرد.
بخش نوشتاری (Writing) آزمون آیلتس
بخش نوشتاری آزمون آیلتس آکادمیک دو بخش دارد: در بخش اول، داوطلبان در ۲۰ دقیقه ۱۵۰ واژه و در بخش دوم، در ۳۰ دقیقه ۲۵۰ واژه باید بنویسند. این بدانمعناست که مدیریت زمان و برنامهریزی برای نوشتن بخشی جداییناپذیر در قسمت نوشتاری آزمون آیلتس است. البته به این نکته نیز باید توجه کرد که در هر بخش، حدود دَه دقیقه برای بازنگری و تکمیل متنها باید در نظر گرفت. در پنج دقیقه اول، داوطلبان سه کار باید انجام دهند: ۱. ایدههایی برای موضوعهای مختلف در نظر بگیرند؛ 2. ایدهها را سازماندهی کنند؛ 3. برای نوشتن متنهای مدنظر برنامهریزی ذهنی کنند. درواقع، داوطلبان باید بدانند نوشتن متون هنر است و به خلاقیت نیاز دارد؛ اما آزمون آیلتس چهارچوب و محدودیتهایی دارد و رعایت قوانین خاصی را میطلبد. ناگفته نماند از ابزارهایی مانند نرمافزار IELTS Writing App برای تقویت مهارت نوشتاری میتوان استفاده کرد.
۴. نتیجه
کسب مهارتهای چهارگانۀ آیلتس با تمرین روزانه بهدست میآید. این مهارتها درک مناسب از ساختار آزمون و اشتباههای احتمالی داوطلبان را دربر میگیرد که به کسر نمره منجر میشود. مدت زمان لازم بهمنظور آمادگی برای آزمون آیلتس در خانه بسته به هر شخص متفاوت است. بهطورمتوسط یک تا سه ساعت در روز بهمدت سه ماه داوطلبان را برای این آزمون آماده میکند. ذکر این نکته ضروری بهنظر میرسد که میان سختکوشی و آمادگی هوشمندانه نیز تفاوتهایی وجود دارد. با روش آمادگی هوشمندانه داوطلبان میتوانند دریابند کدام عوامل در افزایش نمرۀ آیلتس تأثیرگذارند و کدام عوامل چندان تأثیرگذار نیستند. نتیجۀ آمادگی هوشمندانه برای آزمون آیلتس کسب نمرهای بهتر در این آزمون خواهد بود.
منابع: