دلایل زیادی وجود دارد که یادگیری فناوری و مهارتهای مرتبط با آن را برای همۀ دانشجویان، بهویژه دانشجویان رشتۀ MBA ضروری میکند. توانایی تفسیر دادهها و رمزگشایی الگوی آنها، برنامهریزی برای راهکارهای افزایش بهرهوری کسبوکار، امنیت سایبری و حتی راهاندازی کسبوکار شخصی به مهارتهایی نیاز دارد که امروزه، دربارهشان بسیار سخن گفته میشود. هر دانشجوی رشتۀ MBA باید به فکر افزایش مهارتهایش باشد و مسیر شغلیاش را با بهرهگیری از مهارتهای فنی و مرتبط هموار کند. در این مطلب، مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA را بررسی خواهیم کرد تا آنان شغل دلخواهشان را با احتمال موفقیت بیشتری بتوانند انجام دهند و آیندهشان را بهتر بسازند.
۱. توانایی تجزیهوتحلیل دادهها

اولین مهارت از مجموعه مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA تجزیهوتحلیل دادههاست. امروزه، شرکتها از فارغالتحصیلان MBA میخواهند برای عملکردهای مختلف مانند پیشبینی فروش، درک الگوهای بازار، پیشبینی تقاضای مصرفکننده، روند فروش محصول در آینده و سفارش سهام روی مجموعهای از کلاندادهها کار کنند. بنابراین، دانشجویان MBA کار با برخی از ابزارهای تحلیلی مانند R و SPSS و Tableau را باید یاد بگیرند.
۲. آشنایی با زبانهای برنامهنویسی
اگرچه یادگیری زبانهای برنامهنویسی هنگام مصاحبۀ شغلی ضروری نیست، تسلط کامل یا آشنایی اولیه با آنها مزیتی بسیار مهم است. با دانستن حداقل یکی از زبانهای برنامهنویسی روی پروژههایی میتوانید کار کنید که نتیجۀ کار، ارائۀ رابط نرمافزاری یا اپلیکیشن خواهد بود. حتی اگر برای کدنویسی گروه مهندسی متخصص وجود داشته باشد، بهعنوان مسئول موضوع و نیاز شرکت را بهتر میتوانید درک کنید. بنابراین، آشنایی با زبانهای برنامهنویسی مانند Python و SQL و PHP و پایگاههای اطلاعاتی، یکی دیگر از مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA بهشمار میرود.
ناگفته نماند آشنایی با زبانهای برنامهنویسی HTMLو CSS برای مدیران مزیتی بسیار مهم است؛ چراکه بدون دانستن این زبانهای برنامهنویسی، وبگاه شرکت وجود ندارد و مدیر شرکت با آشنایی با آنها نیاز به طراح وب بیرون از شرکت را کاهش خواهد داد.
۳. نرمافزارهای ارائه و طراحی
از دیگر مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA آشنایی با نرمافزارهای ارائه و طراحی محسوب میشود. شرکتها از مسئولانشان انتظار دارند درکنار روششناسی مختصر و مفید، ارائههایی مناسب و آموزنده بتوانند دراختیار مشتریان قرار دهند و اهداف تجاری شرکت را توضیح دهند و پیشنهادها و راهحلهای مشکلات مشتریان را به بهترین نحو ارائه دهند. شایان ذکر است فرمهای رسمی رابط میان مشتری و شرکت محسوب میشوند و ارائهها در تنظیم آنها بسیار مهماند.
افزونبراین، آشنایی با ابزار طراحی باعث میشود طراحی وبگاه شرکت یا دیگر ابزارهای ارتباط با مشتریان زیبا و مناسب و کاربردی باشد. بدینترتیب، مدیران شرکت از دانشهای اساسی در حوزۀ ابزارهای طراحی باید بهرهمند باشند تا با توسعهدهندگان وبگاهشان مؤثرتر ارتباط برقرار و ایدۀ شرکت را پیادهسازی کنند. ازجمله ابزارهای ارائه و طراحی میتوان به PowerPoint ، Canva، Prezi و Haiku Deck اشاره کرد.
۴. توانایی نگارش فنی
مدیران وظیفه دارند اهداف پروژه را تعیین کنند، همکاری میان اعضای گروه را تسهیل کنند، انتظارها و محدودیتهای گروه را با دیگر گروهها در میان بگذارند، نیازهای فنی و بودجههای موردنیاز را به سرپرستان اعلام کنند، مشخصات فنی هر پروژه مانند بازاریابی و گزارشها و فناوری اطلاعات را بدانند و سندهای ارتباطی مناسبی برای هر پروژه تعریف کنند.
ازآنجاکه در دنیای امروز همۀ مشاغل دیجیتالی شدهاند، مدیران پروژه با دانش تولید و بازاریابی محتوا و بهینهسازی موتور جستوجو (SEO) باید آشنا باشند تا با مخاطبان و مشتریانشان بتوانند بهتر ارتباط برقرار کنند. تمام آنچه گفته شد، مستلزم بهرهمندی از دانش نگارش فنی است؛ چراکه از ابزار ارتباطات مؤثر درونسازمانی و یکی دیگر از مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA بهشمار میرود.
۵. آشنایی با مدیریت پروژه

مدیریت پروژه از دیگر مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA است که هر مدیر دارای کسبوکار به آن نیاز دارد. فارغالتحصیلان رشتۀ MBA که در شرکتها سِمَت مدیریت را برعهده میگیرند، وظایفی دارند که ازجملۀ آنها عبارتاند از: ۱. انتقال اطلاعات دریافتشده از هیئتمدیره به کارمندان؛ ۲. تنظیم صورتجلسههای هیئتمدیره؛ ۳. تعریف مطالب آموزشی برای کارمندان؛ ۴. تهیۀ گزارشهای مربوط به مشخصات و شرایط خدمات فروش محصول؛ ۵. ارائۀ گزارشهای پیشرفت درونسازمانی؛ ۶. گسترش کار با سهامداران؛ ۷. تجزیهوتحلیل رقیبان و مستندات پروژه.
تمامی وظایف یادشده در حیطۀ مدیریت پروژه گنجانده میشود و اگرچه «مدیریت پروژه» شاخهای تخصصی از مدیریت محسوب میشود، بسیار مهم است همۀ مدیران برای کسب دانش مدیریت پروژه تلاش کنند. در رشتۀ تخصصی مدیریت پروژه، مدیران بهطورویژه برای ابزارهای تجزیهوتحلیل آماری، روششناسی Scrum، روشهای کنترل کیفیت، تهیۀ گزارش از تجزیهوتحلیل خطر و نرمافزارهای برنامهریزی آموزش میبینند. مسئولانی که گرایش مدیریت پروژه نخواندهاند؛ اما کار مدیریت پروژه را انجام میدهند، به آشنایی با تمام قابلیتهای ذکرشده نیازمندند.
مهارتهای دیگر
علاوهبر پنج مهارت مهم ذکرشده در فهرست مهارتهای فنی موردنیاز دانشجویان MBA، مهارتهای دیگری وجود دارند که با دانستنشان فارغالتحصیلان رشتۀ MBA و مدیران آینده بسیار موفقتر خواهند بود. برخی از این مهارتها بدینشرحاند: ۱. آشنایی با اپلیکیشنهای مبتنیبر کلاود (Cloud-Based Applications)؛ ۲. آشنایی با ابزارهای فعالیت از راه دور (Remote Working Tools)؛ ۳. آشنایی با سیستمهای تشکیل جلسههای مجازی مانند Cisco WebEx؛ ۴. تسلط به ابزارهای مایکروسافت آفیس مانند اکسل؛ ۵. آشنایی با نحوۀ تعامل با رسانهها و شبکههای اجتماعی.
منابع: