مهاجرت تحصیلی یا مهاجرت دانشجویان (Student migration) یکی از روشهای مرسوم برای مهاجرت به شمار میرود. مهاجرت تحصیلی در واقع تحصیل در دانشگاهها یا موسسات آموزشی خارج از کشور و اقامت دائم در آن کشور بعد از اتمام تحصیل است. این نوع از مهاجرت (مهاجرت تحصیلی) میتواند شرایط به مراتب بهتری را برای مهاجران فراهم آورد. زیرا با ورود به دانشگاههای معتبر و کسب مدرک دانشگاهی در کشور مورد نظر، شانس پیدا کردن کار به عنوان یک نیروی ماهر به طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و این موضوع میتواند موجب تسریع فرآیند دریافت اقامت دائم شما باشد.
البته باید به این نکته مهم توجه داشته باشید که مهاجرت تحصیلی چالشها و سختیهای خاص خود را دارد و افرادی که به دنبال این نوع مهاجرت هستند میبایست قبل از تصمیم به مهاجرت تمامی نکات (شرایط تحصیل، هزینه تحصیل، شرایط کار، شرایط اقامت و … ) در نظر بگیرند و با دید باز و اطلاعات کامل اقدام به مهاجرت کنند. در این مطلب شرایط مهاجرت تحصیلی به چند کشور اروپایی و کانادا توضیح داده شده است که میتواند اطلاعات کلی مفیدی در اختیار شما قرار دهد.
اگر قصد تحصیل در کانادا را دارید، پیشنهاد میکنیم با مراجعه به صفحه درخواست مشاوره، فرم مربوطه را پر کنید و از مشاوره رایگان کارشناسان ما بهرهمند شوید.
چرا مهاجرت تحصیلی؟
همان طور که در مقدمه اشاره شده، مهاجرت تحصیلی در کنار مهاجرت از طریق ویزای کار یا سرمایهگذاری یکی از روشهای ساده، کم هزینه و البته سریع برای دریافت اقامت دائم است. در واقع با توجه مقوله جهانی شدن (globalization)، بینالمللی شدن آموزش عالی نیز بهطور چشمگیری افزایش یافته است و دانشجویان زیادی در جستجوی تحصیلات عالی در کشورهای خارجی هستند. این جهانی شدن به دانشجویان اجازه میدهد که به راحتی وارد دانشگاهها و موسسات آموزشی دیگر کشورها شوند و علاوه بر تحصیل و کسب دانش، بتوانند نیاز این کشور به نیروی کار ماهر را برطرف کنند. برای مثال کشوری مثل آلمان همیشه به دنبال جذب دانشجویان ممتاز و افراد با استعداد در زمینههای مختلف کاری مانند مهندسین برجسته، متخصصان فناوری اطلاعات، کارمندان پزشکی و سایر متخصصان واجد شرایط است و این موضوع میتواند فرصتهای متعدد شغلی را برای دانشجویان بینالمللی و افراد واجد شرایط که دنبال کار در این کشور هستند به وجود آورد. بنابراین فرصت تحصیل در بهترین دانشگاههای جهان، ارتقاء شغلی، آشنایی با فرهنگ و زبان جدید و البته تجربه یک زندگی باکیفیت میتواند از دیگر مزیتهای مهاجرت تحصیلی باشد.

مهاجرت تحصیلی به آلمان
مهاجرت تحصیلی به آلمان به دلیل وجود دانشگاههای معتبر و البته تحصیل رایگان یک فرصت طلایی برای مهاجران تحصیلی و دانشجویان بینالمللی از سراسر جهان است. از ۳۹۱ دانشگاه برتر اروپا در فهرست برترین دانشگاههای جهان در سال ۲۰۲۰، ۴۶ دانشگاه در آلمان قرار دارند و ۳ دانشگاه این کشور جزو ۱۰۰ دانشگاه برتر جهان هستند. وارد شدن به یکی از این دانشگاهها و کسب مدرک دانشگاهی، میتواند شرایط بسیار ایدهآلی را برای دانشجویان فراهم آورد. همچنین تحصیل رایگان در آلمان برای تمامی دانشجویان (اروپایی و غیر اروپایی) موجب شده تا دانشجویان بدون دغدغه تامین شهریه دانشگاه تنها به فکر کسب نمرات عالی در طول تحصیل باشند.
از جمله مواردی که تحصیل در آلمان را به اولین گزینه برای مهاجران تحصیلی تبدیل کرده است، کار در آلمان است. بسیاری از دانشجویان برای تأمین هزینههای زندگی خود در آلمان، همزمان با تحصیل کار میکنند. طبق آمار، حدوداً دو سوم تمام دانشجویان در زمان تحصیل در آلمان، مشغول به کار هستند. دانشجویان غیراروپایی باید نخست اجازه کار (work permit) دریافت کنند و زمان کاری آنها محدود به ۱۹۰ روز کامل (تماموقت) یا ۲۴۰ نیمروز (نیمهوقت) در سال است.
البته دانشجویان غیراروپایی اجازه کار مستقل یا خوداشتغالی ندارند. با این حال از آنجاییکه آلمان کشوری بسیار توسعهیافته است و هر روز تعداد بسیار زیادی موقعیت شغلی ایجاد میشود، اکثر دانشجویان بینالمللی امکان پیدا کردن کار مناسب را دارند.
لازم به ذکر است که دانشگاههای علمی-کاربردی در آلمان، توافقنامههایی با شرکتهای بزرگ دارند که دانشجویان را برای کارورزی استخدام میکنند. البته این دورههای کارورزی همیشه همراه با حقوق نیستند اما میتوانند به دانشجویان برای پیدا کردن موقعیت شغلی بسیار خوب پس از دریافت مدرک کمک کنند. طبق قانون، دانشجویان بینالمللی تا ۱۸ ماه پس از فارغالتحصیلی، فرصت دارند در آلمان بمانند و به دنبال کار مناسب بگردند.
شرایط پذیرش دانشگاههای آلمان در مقاطع مختلف متفاوت است. متقاضیانی (خارج از اتحادیه اروپا) که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی در آلمان را دارند میبایست سوابق تحصیلی گذشتهشان مورد تایید دانشگاههای آلمان باشد. بنابراین اگر شما قصد تحصیل در این کشور را دارید می بایست بر اساس نوع رشته انتخابی در دانشگاه در دورههای کالج، کلاسهای آماده سازی پیش از ورود به دانشگاه، شرکت کنید. برای دورههای کارشناسی اردشد و دکتری میبایست به سایت دانشگاه مراجعه کنید و مدارک مورد نیاز برای اخذ پذیرش را فراهم کنید. مدارکی مانند ترجمه سوابق تحصیلی، تمکن مالی، رزومه تحصیلی و انگیزه نامه از جمله مدارک مورد نیاز جهت اپلای برای دانشگاه های آلمان است.
مهاجرت تحصیلی به فرانسه
فرانسه دارای یکی از معتبرترین سیستمهای آموزشی در جهان است. دولت این کشور با اختصاص بخش عظیمی از بودجه خود، توانسته نقش مهمی در ارتقاء کیفیت سیستم آموزشی و تحصیلات تکمیلی داشته باشد. دستاوردهای صنعتی، فنی و علمی فرانسه (در حوزه فضایی، حمل و نقل، پزشکی، ریاضیات و…) و تعداد برندگان جایزه نوبل بیانگر آن است که فرانسه یکی ازپویاترین قطبهای ابداع و پژوهش در جهان است. در کل سیستم آموزش عالی فرانسه، بر پایه آزمایشگاههای تحقیقاتی معتبر یا مهارت حرفهای کارآمد استوار است.
از دیگر مزایای تحصیل در فرانسه که موجب افزایش تعداد مهاجران تحصیلی به این کشور شده است، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- عدم تبعیض آموزشی بین دانشجویان خارجی و داخلی
- کیفیت بالای آموزش با توجه به نیاز دانشجو
- بیش از ۱۳۰۰ برنامه تحصیلی به زبان انگلیسی
- رتبه ۶ جهانی در بخش تحقیق و توسعه ( بیش از ۴۲ درصد دانشجویان در مقطع دکترا ملیتی غیر از فرانسوی دارند)
- پنجمین قدرت اقتصادی در جهان
- صنایع پیشرفته و پیشرو در زمینه خود ( ۳۹ شرکت فرانسوی در میان ۵۰۰ واحد از بزرگترین شرکتهای جهانی قرار دارند)
- محیطی مناسب برای شکوفایی استعداد، نوآوری و کارآفرینی
- فرصت یادگیری زبان فرانسوی
- بیمه درمانی دانشجویی رایگان
- رتبه سوم جهان در جذب دانشجوی بینالمللی
هزینه تحصیل در فرانسه برای دانشجویان بینالمللی همانند هزینه تحصیل برای دانشجویان بومی است و دولت این کشور هیچ گونه تبعضی برای تحصیل قائل نمیشود. هزینه تحصیل در فرانسه از شروع پاییز ۲۰۱۹ دستخوش تغییرات اساسی برای دانشجویان بینالمللی شده است. در واقع دانشجویان بینالمللی مجبور به پرداخت هزینه تحصیل بیشتری از این تاریخ به بعد هستند. این موضوع یک تغییر چشمگیر از یک سیستم شهریه رایگان است، جایی که دانشجویان فقط باید سالیانه حدود ۲۰۰ یورو پرداخت میکردند. شهریه جدید دانشجویان بین المللی، از سپتامبر ۲۰۱۹ به شرح زیر است:
- ۲۷۷۰ یورو در سال برای دورههای کارشناسی
- ۳۷۷۰ یورو در سال برای دورههای کارشناسی ارشد
- ۳۸۰ یورو برای دورههای دکتری
البته این مبالغ بالا فقط مشمول حال دانشگاههای دولتی فرانسه است، هزینه تحصیل در دانشگاههای خصوصی فرانسه کمی بالاتر و به طور معول بین ۳.۰۰۰ یورو تا ۲۰.۰۰۰ یورو در سال است. البته با توجه به اینکه این قانون به تازگی در این کشور تصویب شده بسیاری از دانشگاههای دولتی فرانسه هنوز بر اساس سیاستهای قبلی عمل میکنند و تنها مبلغی در حدود ۲۰۰ یورو بابت شهریه از دانشجویان دریافت میکنند.
با اخذ پذیرش در یکی از مقاطع (کارشناسی، کارشناسی ارشد، دکتری) شما میتوانید اقامت دانشجویی یا carte de séjour d’étudiant دریافت کنید. این اقامت به شما اجازه کار به مدت ۲۰ ساعت در هفته را خواهد داد. فرانسه دارای دانشگاههای متعددی در رشتههای مختلف علمی است. در رتبهبندی جدید منتشرشده توسط مؤسسه QS (برای سال ۲۰۲۰)، ۳۱ دانشگاه فرانسه در میان ۱۰۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار دارند. بر اساس رنکینگ جهانی ۲۰۲۰ بهترین دانشگاههای فرانسه (به همراه رتبه جهانی و سطحبندی وزارت علوم) به شرح زیر هستند:
- دانشگاه PSL (۵۳ | گروه الف)
- دانشگاه اکول پلیتکنیک (۶۰ | گروه الف)
- دانشگاه سوربن (۷۷ | | الف)
- دانشگاه سنترال سوپلک (۱۳۹)
- دانشگاه اکول نرمال سوپریور لیون (۱۶۰ | الف)
- دانشگاه تلکام پاریستک (۲۲۴ | الف)
- دانشگاه ساینسپو (۲۴۲ | الف) صرفاً در رشتههای اقتصاد، جامعه شناسی، حقوق و علوم سیاسی
- دانشگاه اکول دپونتس پاریستک (۲۵۰ | الف)
- دانشگاه پاریس (۲۵)
- دانشگاه پاریس سود (۲۶۲ | الف)
همچنین یکی دیگر از راههای مهاجرت تحصیلی به این کشور، شرکت در دورههای زبان فرانسوی در خود این کشور است. در واقع ترویج زبان فرانسوی به عنوان زبان کار جهت شناخت پتانسیلهای موجود در فضای فرانسوی زبان و وزنه اقتصادی زبان فرانسه در دنیا، یکی از برنامههای آموزشی دولت فرانسه است. بنابراین شما این شانس را دارید که برای دورههای زبان فرانسه در این کشور اقدام کنید و موفق به اخذ ویزای تحصیلی شوید. البته باید به این موضوع دقت کرد که برای اخذ پذیرش دورههای زبان در فرانسه باید بالای ۱۸ سال سن و مدرک دیلپم داشته باشید. برای اخذ پذیرش و ویزا جهت شرکت در دورههای زبان در فرانسه نیازی به داشتن مدرک زبان نیست. البته داشتن مدرک زبان فرانسه، نشاندهنده علاقه شما به یادگیری زبان فرانسه است و این به شما برای اخذ ویزای تحصیلی فرانسه از سفارت این کشور کمک خواهد کرد. بعد از اتمام دوره زیان فرانسه و کسب نمره مورد نیاز، میتوانید به راحتی از دانشگاههای فرانسه پذیرش بگیرید و ادامه تحصیل دهید. در این صورت برای تمدید ویزا میتوانید در کشور فرانسه اقدام کنید و نیازی به بازگشت به ایران نیست. هزینه شرکت در دورههای یادگیری زبان فرانسوی بسته به نوع کالج یا دانشگاه ممکن است متفاوت باشد، به طور کلی هزینه شرکت در دوره های زبان فرانسوی در فرانسه بالای ۲۰۰۰ یورو (برای دو ترم تحصیلی) است
ضمناً متقاضیان مهاجرت به کانادا پس از گذراندن دوره زبان در فرانسه، شانس بالاتری برای شرکت در برنامههای مهاجرتی کانادا خواهند داشت.
با مهاجرت تحصیلی به فرانسه میتوانید از مزایای کار دانشجویی در این کشور بهرهمند شوید، هر دانشجو (از هر ملیت و در هر مقطع تحصیلی) حق کار کردن حین تحصیل برای کسب درآمد را دارد. البته دانشجویان مدارس زبان باید حداقل ۲۰ ساعت در هفته کلاس داشته باشند. حداقل دستمزد در فرانسه برای سال ۲۰۱۹ در ازای یک ساعت کار مفید، حدود ۱۰ یورو ناخالص تعیین شده که پس از کسر مالیات (کسورات اجباری تأمین اجتماعی که تقریباً ۲۰% دستمزد است) حدود ۸ یورو خالص میباشد.
کار دانشجویی در فرانسه شامل کارهای دانشگاهی و کارهای بیرون از دانشگاه است. کارهای دانشگاهی شامل دستیاری آموزشی و دستیاری پژوهشی اساتید، پذیرش و استقبال از دانشجویان جدیدالورود در آغاز سال تحصیلی، فعالیتهای فرهنگی و ورزشی، کمک به دانشجویان معلول و… است. در بیرون از دانشگاه نیز کارهای متنوعی وجود دارد: کار در کافهها، رستورانها و مغازهها، نگهداری از کودکان و… است. متوسط هزینه زندگی دانشجویی در فرانسه حدود ۸۰۰-۷۰۰ یورو در ماه است.
بعد از پایان تحصیل میتوانید برای دریافت اقامت دائم درخواست خود را ارائه دهید. متقاضیان دریافت اقامت فرانسه پس از فارغالتحصیلی از دانشگاههای این کشور، باید گواهی تعهد استخدام یا قرارداد کاری با حقوقی حداقل ۱/۵ برابر “حداقل حقوق در فرانسه” داشته باشند. کسانی که فرآیند ثبت شرکت (مرتبط با رشته تحصیلی) در فرانسه را آغاز کرده باشند، نیز میتوانند درخواست اجازه اقامت موقت دهند.
طبق آخرین آمار، نرخ بیکاری در فرانسه ۸/۷% است که البته در سالهای گذشته روندی کاهشی را نشان میدهد. نرخ اشتغال فارغالتحصیلان برخی از دانشگاهها و کالجهای فرانسه بسیار بالا است. برای مثال ۹۷/۷ درصد دانشجویان اکول پلیتکنیک (École Polytechnique) تا یک سال پس از فارغالتحصیلی، مشغول به کار میشوند و این دانشگاه رتبه ۱۸ را در زمینه وضعیت اشتغال فارغالتحصیلان، در میان تمام دانشگاههای جهان به خود اختصاص داده است.
در برخی شرکتهای بینالمللی و استارتآپها تسلط به زبان فرانسوی برای استخدام الزامی نیست، اما بهطور کلی دانستن زبان فرانسوی به شما برای پیدا کردن شغل مناسب در فرانسه کمک خواهد کرد. برای شروع به کار نباید زیاد سختگیر بود. اگر نتوانستید در موقعیت کاری ایدهآل خود مشغول به کار شوید، میتوانید نخست بهترین گزینه موجود را انتخاب کنید و با تقویت رزومه خود، در آینده وارد شغل مد نظرتان شوید.
به یاد داشته باشید که کارفرماها در فرانسه برای استخدام نیرو به پیشنهادها بسیار اهمیت میدهند؛ به این معنی که استخدام برای بسیاری از موقعیتهای شغلی از طریق معرفی افراد انجام میشود. بنابراین میتوانید با گسترش روابط و ارتباطات خود در زمان تحصیل شانستان را برای اشتغال پس از تحصیل بالا ببرید.
پس از ۵ سال متمادی زندگی در فرانسه، میتوانید برای دریافت کارت اقامت (carte de résident) اقدام کنید. این کارت در واقع اجازه اقامت دائم در فرانسه است که البته باید هر ۱۰ سال آن را تمدید کنید. اعضای خانواده شما نیز میتوانند پس از ۵ سال درخواست اقامت دائم دهند. اگر برای بیش از دو سال متوالی از فرانسه خارج شوید، اقامت دائم شما باطل خواهد شد.
مهاجرت تحصیلی به ایتالیا
ایتالیا یکی دیگر از کشورهای مطرح اروپایی است که به دلیل کیفیت بالای آموزش و دانشگاههای معتبر، هموراره مورد توجه دانشجویان بینالمللی و مهاجران تحصیلی قرار گرفته است. با وجود اینکه متوسط شهریه دانشگاههای دولتی ایتالیا برای مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، سالانه بین ۴۰۰۰-۸۰۰ یورو است اما یکی از امتیازات ویژه تحصیل در ایتالیا، امکان برخورداری از بورسیه تحصیلی ایتالیا است. در ایتالیا بورسیههای تحصیلی مختلفی وجود دارد. بعضی از این بورسیهها توسط دولت ارائه میشوند و بعضی از سمت دانشگاه به دانشجویان تعلق میگیرد. بورسیه تحصیلی ایتالیا (بورسیه دولتی/ بورسیه جهان سوم) از معروفترین بورسیههای این کشور است که به تمامی دانشجویان واجد شرایط تعلق میگیرید. به عنوان مثال بورسیه استانی بر اساس میزان درآمد خانواده و شرایط اقتصادی به افراد تعلق میگیرد. برای گرفتن این بورسیه فرد باید با ارائه مدارکی که دانشگاه میخواهد، اثبات کند که درآمد مورد نیاز (۱۸۰۰۰ یورو در سال) برای تحصیل و زندگی را ندارد. اکثر دانشجویان ایرانی موفق به دریافت این بورسیه میشوند.
این بورسیه شامل مواردی چون معافیت از پرداخت شهریه، کمک هزینه بین ۳۰۰۰ تا ۵۲۰۰ یورو در سال و مزایای دیگری است. لازم به ذکر است که مقطع تحصیلی و رشته تحصیلی برای گرفتن این بورسیه تأثیری ندارد و صرفاً افراد بر اساس درآمد و دارایی خانواده ارزیابی میشوند.
همچنین دانشگاه های ایتالیا دورههای متعددی را به زبان انگلیسی برگزار میکنند که این موضوع میتواند خبر خوشایندی برای دانشجویان علاقهمند به تحصیل در این کشور باشد. دانشگاه های مانند:
- دانشگاه بولونیا
- دانشگاه اوربینو
- دانشگاه تورین
- دانشگاه پلیتکنیک تورین
- دانشگاه میلان
- دانشگاه ساپینزا رم
- دانشگاه پاویا
از جمله دانشگاههای برتر این کشور هستند که دورههای انگلیسی زبان در مقاطع دکتری و کارشناسی ارشد برگزار میکنند.
نکته مهم در مورد مهاجرت تحصیلی به ایتالیا، شرایط سنی است. به طور کلی دانشگاههای ایتالیا و سفارت این کشور، در این مورد چندان سختگیر نیستند. برای مثال اگرچه گفته میشود که اخذ ویزای تحصیلی ایتالیا در مقطع کارشناسی برای متقاضیان بالای ۲۸ همراه با ریسک است، اما متقاضیانی با سن بیشتر (۳۰ سال به بالا) نیز توانستهاند ویزا دریافت کنند یا در مقطع کارشناسی ارشد، اگرچه معمولاً ریسک ویزای تحصیلی برای متقاضیان بالای ۳۵ سال مطرح میشود، اما دانشجویانی بودهاند که با سن بالاتر (۴۰ سال) نیز برای ادامه تحصیل در این مقطع از دانشگاه پذیرش و از سفارت ایتالیا ویزا دریافت کردهاند. برای تحصیل در مقطع دکتری در ایتالیا نیز محدودیت سنی خاصی وجود ندارد و رزومه تحصیلی، سوابق کاری و شرایط هر فرد جداگانه بررسی میشود.
مهاجرت تحصیلی به ایتالیا با توجه به هزینههای زندگی نسبتاً پایین این کشور برای دانشجویان بینالمللی میتواند بسیار ایدهآل باشد. زندگی دانشجویی در ایتالیا در کنار تحصیل در دانشگاههای قدیمی و تاریخی این کشور میتواند تجربه خوبی را برای دانشجویانی که این کشور را برای مهاجرت انتخاب کردهاند به همراه داشته باشد.
مهاجرت تحصیلی به اسپانیا
هرچند که مهاجرت تحصیلی به اسپانیا نسبت به دیگر کشورهای اروپایی کمتر مورد توجه قرار گرفته است، اما تحصیل در این کشور دارای مزیتهای متعددی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- سیستم آموزشی باکیفیت
- شهرهای زیبا و توریستی
- تفریحات گسترده
- یادگیری زبان شیرین اسپانیایی در حین تحصیل
- هزینه منطقی زندگی
- لذت بردن از آب و هوای مدیترانهای
- تماشای زیباترین بازی فوتبال جهان (El Clásico)
- امکان تحصیل در اسپانیا به زبان انگلیسی در رشتههای تحصیلی مختلف، به ویژه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری
- امکان تحصیل در اسپانیا بدون مدرک زبان حتی در دورههای انگلیسیزبان وجود دارد.
هزینه تحصیل در اسپانیا به موارد مختلفی از جمله دانشگاه، رشته و مقطع تحصیلی بستگی دارد. برای مثال شهریه دانشگاههای دولتی اسپانیا در مقطع کارشناسی معمولاً بالای ۲۰۰۰ یورو در سال است. شهریه دانشگاههای دولتی اسپانیا در مقطع کارشناسی ارشد، حدود ۶۰۰۰-۴۰۰۰ یورو در سال است. همچنین دانشجویان برای تحصیل در اسپانیا به زبان انگلیسی در مقطع دکتری تحقیقاتی (بدون برگزاری کلاس) در دانشگاههای دولتی، باید حدود ۶۰۰-۴۰۰ یورو در سال (برای ثبت نام و بیمه) به دانشگاه بپردازند. برخی از دانشگاه های اسپانیا که دورههایی به زبان انگلیسی برگزار میکنند:
- دانشگاه بارسلونا
- دانشگاه مستقل بارسلونا
- دانشگاه کارلوس سوم مادرید
- دانشگاه بینالمللی منندز پلایو
- دانشگاه ابیدو (اویدو)
- دانشگاه پومپئو فابرا در بارسلونا
- دانشگاه پلیتکنیک والنسیا
- دانشگاه پلیتکنیک کاتالونیا
- دانشگاه بینالمللی کاتالونیا
- دانشگاه طراحی و مهندسی بارسلونا
- دانشگاه FX Animation
- دانشگاه کادیز ( فقط در رشته مدیریت سواحل و سازههای دریایی)
یکی از مواردی که برای مهاجرت به این کشور از طربق تحصیل میبایست در نظر گرفت شرایط سنی است. برای اخذ راحتتر ویزای تحصیلی، بهتر است افراد دارای شرایط سنی زیر باشند:
- تحصیل در کالجهای اسپانیا: حداکثر ۲۵ سال
- تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد: حداکثر ۳۵ سال
- تحصیل در مقطع دکتری: بدون محدودیت سنی
(فرادی که متقاضی تحصیل در مقطع کارشناسی هستند، باید یک دوره کالج را پیش از ورود به دانشگاه بگذرانند.)
بعد از اتمام تحصیل میتوانید برای دریافت اقامت دائم اسپانیا درخواست دهید. بدین صورت که در ابتدا باید یک شغل مناسب مربوط به رشته تحصیلی خود پیدا کنید، پس از یافتن شغل، کارفرمای شما باید برای شما درخواست اجازه کار دهد تا بتوانید به صورت قانونی در اسپانیا کار کنید. در صورتی که آن موقعیت کاری جزء لیست مشاغلی باشد که در آن شغل، کمبود نیروی انسانی دارند و یا برای آن موقعیت کاری، هیچ متقاضی مناسبی از شهروندان اسپانیا و دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا پیدا نشده باشد، آن شغل به شما تعلق میگیرد. پس از تأیید مجوز کار که به همراه اجازه اقامت شما خواهد بود، میتوانید برای ویزای کار درخواست دهید.
کارفرمای شما درخواست اجازه کار را از طرف شما به وزارت کار، ارسال خواهد کرد. در حین انجام این پروسه از طرف وزارت کار، یک کپی از فرم درخواست به همراه تمبر و شماره فایل، دریافت خواهید کرد. شما میتوانید آنها را به عنوان بخشی از درخواستتان برای ویزای کار یا اقامت، به سفارت یا کنسولگری اسپانیا ارسال کنید. سفارت به اداره کار منطقه اطلاع میدهد که درخواست شما را در اختیار دارد و اداره کار، پروسه درخواست شما را شروع میکند. پروسه رسیدگی به درخواست کار شما ممکن است تا ۸ ماه به طول بیانجامد. زمانیکه اداره کار با اجازه کار شما موافقت کرد، سفارت و یا کنسولگری ویزای اقامت یا کار شما را صادر خواهد کرد.
مهاجرت تحصیلی به کانادا
در حال حاضر برنامههای مختلفی برای مهاجرت به این کشور وجود دارد. Express Entry، Canadian Experience Class، Provincial Nomination Program و Federal Skilled Worker Program از جمله برنامههای ورود به این کشور برای تامین نیروی متخصص برای مشاغل مورد نیاز کانادا است. اما دولت کانادا به جذب دانشجویان بینالمللی و اعطای اقامت دائم به افرادی که تحصیلات عالی، سطح بالایی از دانش زبان انگلیسی یا فرانسوی و توانایی انطباق با سبک زندگی کانادایی را دارند، بسیار مشتاق است. دانشجویانی که از یک دوره تحصیلی بالای ۲ سال فارغالتحصیل میشوند، میتوانند برای اقامت دائم کانادا درخواست دهند. دانشجویان پس از فارغالتحصیلی، اجازه کار (post-graduation work permit) دریافت میکنند. متقاضیان تا ۱۸۰ روز پس از دریافت نمرات نهایی خود میتوانند برای اجازه کار درخواست دهند. شرایط اصلی دریافت اجازه کار پس از فارغالتحصیلی عبارتند از:
- مؤسسه آموزشی باید مورد تأیید (designated learning institution) باشد.
- طول دوره باید حداقل ۸ ماه باشد.
- در پایان دوره مدرکی (Degree، Diploma یا Certificate) به دانشجو اعطا شود.
- تحصیل دانشجو در همه ترمهای تحصیلی تماموقت بوده باشد (البته این شامل ترم آخر نمیشود)
این اجازه کار به طول مدت تحصیل (و حداکثر تا ۳ سال) اعتبار دارد و طی این مدت اجازه انجام هرنوع کاری به متقاضی داده میشود. پس از پیدا کردن کار مناسب میتوان از طریق برنامههای مهاجرتی کانادا برای دریافت اقامت دائم این کشور اقدام کرد. البته (در برخی از استانهای کانادا) حتی پیش از پیدا کردن کار نیز امکان دریافت اقامت دائم وجود دارد.
البته افرادی که قصد مهاجرت از طریق تحصیل به این کشور را دارند میبایست هزینههای تحصیل را مد نظر داشته باشند. شهریه دانشگاههای کانادا در رشتهها و دانشگاههای مختلف، متفاوت است اما متوسط شهریه سالانه برای دانشجویان بینالمللی در مقطع کارشناسی ۲۷۰۰۰ دلار کانادا و در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ۱۶۰۰۰ دلار کانادا و هزینه کالجهای کانادا از ۸۰۰۰ تا ۱۶۰۰۰ دلار در سال است.
برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در کانادا، دانشجویان باید دارای حداقل معدل ۱۴ در مقطع کارشناسی باشند. همچنین ممکن است گذراندن آزمون GMAT و یا GRE با توجه به رشته تحصیلی فرد از جمله شرایط پذیرش دانشگاه موردنظر باشد. مدرک زبان انگلیسی یا فرانسوی (متناسب با زبان تدریس رشته مورد نظر) از جمله الزامات دریافت پذیرش در دانشگاههای کانادا است. دانشجویانی که برای رشتههای دو زبانه (انگلیسی و فرانسه) اقدام میکنند، باید هر دو مدرک زبان را ارائه دهند. دریافت اجازه تحصیل(Study Permit) برای افرادی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد در کانادا را دارند، ضروری است.
یکی از مزیتهای مهاجرت تحصیلی به کانادا، امکان دریافت بورسیه تحصیلی به خصوص در مقطع دکتری است. با توجه هزینه تحصیل در کانادا به خصوص هزینههای بالای تحصیل در مقطع دکترا در کانادا (معمولاً بین ۱۰۰۰۰ تا ۲۰۰۰۰ دلار کانادا در سال)، دانشجویان خارجی در کانادا میتوانند برای تحصیل در مقطع دکترا از بورسیهها و مزایای خاصی که برای آنها در نظر گرفته شده، استفاده کنند. چند نمونه از بورسیههای دانشجویان دکترا در کانادا به شرح زیر است:
بورسیه ملکه الیزابت
این بورسیه برای پروژههای خاصی که در دانشگاههای کانادا انجام میشود، به دانشجویان بینالمللی تعلق میگیرد.
جایزه تحقیقاتی IDRC
این بورسیه تا ۲۰۰۰۰ دلار کانادا در طول ۳ ماه تا یکسال به دانشجویان کشورهای در حال توسعه پرداخت میشود. همچنین تا ۴۰۰۰۰ دلار کانادا به دانشجویانی که به عنوان کارآموز در مراکز تحقیقاتی فعالیت میکنند حقوق داده میشود.
بورسیه وانیر
این بورسیه سالانه ۵۰۰۰۰ دلار کانادا به مدت سه سال به دانشجویان علوم پزشکی، علوم طبیعی، علوم انسانی و مهندسی پرداخت میکند.
همچنین دانشجویان مقطع دکترا میتوانند از شرایطی که دانشگاهها در اختیار آنها قرار میدهند، برای پرداخت مخارج خود استفاده کنند. به عنوان مثال دانشجویان میتوانند به عنوان دستیار تدریس یا دستیار تحقیق، فعالیت کنند و در ازای آن مبلغی به عنوان حقوق دریافت کنند.
بسیاری از دانشگاههای کانادا در رنکینگ جهانی در جایگاه بسیار خوبی قرار دارند. در ادامه ۱۰ دانشگاه برتر کانادا براساس رنکینگ جهانی QS در سال ۲۰۲۰ را مشاهده میکنیم:
- دانشگاه تورنتو (رتبه ۲۹ جهانی)
- دانشگاه مکگیل (رتبه ۳۵ جهانی)
- دانشگاه بریتیش کلمبیا (رتبه ۵۱ جهانی)
- دانشگاه آلبرتا (رتبه ۱۱۳ جهانی)
- دانشگاه مونترال (رتبه ۱۳۷ جهانی)
- دانشگاه مکمستر (رتبه ۱۴۰ جهانی)
- دانشگاه واترلو (رتبه ۱۷۳ جهانی)
- دانشگاه وسترن اونتاریو (رتبه ۲۱۱ جهانی)
- دانشگاه کلگری (رتبه ۲۳۳ جهانی)
- دانشگاه کویین (رتبه ۲۳۹ جهانی)
با اخذ پذیرش از دانشگاههای کانادا دانشجویان میتوانند در حین تحصیل تا ۲۰ ساعت در هفته و در تعطیلات بهطور تماموقت کار کنند. رای این منظور به اجازه کار (work permit) نیازی ندارند. انجام کار دانشجویی ضمن کمک به دانشجویان برای تأمین نیازهای مالی، فرصت برقراری ارتباط و یادگیری فرهنگ مردم و اصول کار در کانادا را به دانشجویان میدهد. تجربیاتی که در این مدت به دست میآورید، به شما برای پیدا کردن کار پس از فارغالتحصیلی نیز کمک خواهد کرد.
طبق قانون، دانشجویان بینالمللی که اجازه تحصیل (study permit) دارند و در یک مؤسسه آموزشی مورد تأیید (Designated Learning Institution یا DLI) تحصیل میکنند، میتوانند بدون داشتن اجازه کار (work permit) در دانشگاه (یا کالج) یا بیرون از دانشگاه کار کنند. کار بیرون از دانشگاه شامل هر موقعیت شغلی و برای هر کارفرمایی میشود. کار درون دانشگاه شامل کار برای دانشگاه (یا کالج)، همکاری با اساتید (به عنوان دستیار تدریس یا دستیار پژوهشی)، کار برای یک سازمان دانشجویی یا برای یک واحد خدماتی (مانند باشگاه یا رستوران) و خوداشتغالی میشود.
گزینههای دیگر را بررسی کنید!!
علاوه بر کشورهای اشاره شده در بالا جهت مهاجرت تحصیلی، کشورهای دیگری وجود دارد که هر کدام دارای مزیتهای ویژهای برای مهاجرت است. این کشورها عبارتند از:
نروژ
هزینه تحصیل در بیشتر کشورهای اسکاندیناوی (سوئد، دانکارک، فلاند..) نسبتاً معقول است، اما تحصیل رایگان در دانشگاههای دولتی نروژ برای تمامی دانشجویان (اتحادیه اروپا و خارج از اتحادیه اروپا) موجب شده تا این کشور یکی از مقاصد اصلی دانشجویان بینالمللی باشد. به طور کلی، دانشگاههای کشورهای اسکاندیناوی، نروژ، دانمارک، سوئد و فلاند از معتبرترین دانشگاههای جهان هستند که به دلیل دورههای مطالعاتی گونان و تمرکز بر روی یادگیری حل مشکلات از پیش تعیین نشده و همچنین پروژهای تحقیقاتی پیشرفته و متمرکز بسیار شناخته شدهاند. تحصیل در نروژ به شما این امکان را خواهد داد که از کیفیت آموزشی منحصر به فرد و محیطهای آکادمیک پر جنب و جوش لذت ببرید و تجربه متفاوتی از تحصیل را کسب کنید. همچنین وجود انواع دورههای انگلیسی زبان در بیشتر دانشگاههای این کشور یکی دیگر از دلایل انتخاب نروژ برای تحصیل است. هرچند تحصیل در دانشگاههای دولتی نروژ رایگان است، هزینههای زندگی در این کشور نسبت به سایر کشورهای اروپایی نسبتاً بالا است. به عنوان یک دانشجوی بینالمللی هزینه زندگی شما در این کشوری مبلغی حدود ۱۲۱۲۲۰ کرون نروژ ( ۱۱ هزار یورو) در سال است.
اتریش
یکی دیگر از کشورهایی که دانشجویان میتوانند به صورت رایگان یا با صرف هزینه اندک به تحصیل در آن بپردازند، اتریش است. دانشجویان در هر کدام از مقاطع تحصیلی میتوانند به صورت رایگان در اتریش تحصیل کنند و تنها هزینهی پرداختی آنها هزینه ترم (Semester Fee) است که برای دانشجویان اروپایی برابر ۳۶۳ یورو و برای دانشجویان بینالمللی برابر ۷۲۶ یورو در هر ترم است. همچنین هزینه زندگی دانشجویی تقریباً برابر با ۱۱۴۰۰ یورو در سال است.
ایسلند
افرادی که یکی از چهار دانشگاه دولتی ایسلند را برای تحصیل انتخاب میکنند، نیاز به پرداخت هیچ شهریهای ندارند و تنها هزینه پرداختی مربوط به ثبتنام بوده که حدود ۵۳۸ یورو در سال است.
هوشیار عمل کنید
مهاجرت تحصیلی موضوع بسیار مهمی است و شما به عنوان یک متقاضی ادامه تحصیل در خارج از کشور میبایست تمامی معایب و مزایای تحصیل در کشور مورد نظر را مورد بررسی قرار دهید و آگاهانه مقصد تحصیلی خود را انتخاب کنید. جستجو کنید، نکات مهم را یادداشت کنید و در صورت نیاز از متخصصین در این زمینه کمک بگیرید. فراموش نکنید که تحصیل در خارج از کشور یک تصمیم بزرگ است که میتواند آینده شما را به طور کل تغییر دهد. بنابراین انتخاب صحیح و درست بر اساس نوع علاقه شما، میزان بودجه در نظر گرفته شده برای تحصیل و آینده شغلی مربوط به رشته مورد نظر میتواند بسیار مهم و حائز اهمیت باشد. بنابراین تصمیم هوشمندانه در این موضوع مهم میتواند شما را به پیشبرد اهدافتان کمک کند.